SKATTEDISKUSJON SISTE UKE – POLITISERT OG USAKLIG

Det er forstemmende at hver gang man diskuterer skatt her til lands så kommer usaklighetene frem, som at vi betaler passe mye skatt og at den trengs, mens vi betaler rundt 80 % av lønnen vår i skatter og avgifter som også er skatt og Oljefondet flyter over av penger som ikke investeres innenlands.

Begrepsforvirringen er også stor, selv i lederen i Aftenposten der redaktøren konsekvent snakker om bruk av oljepenger og presterer å skrive at «det er ventet at regjeringen vil føre videre en linje hvor de bruker i underkant av tre prosent av Oljefondet».

Hadde det vært så vel at regjeringen investerte tre prosent i norsk infrastruktur som virkelig trengs, hadde det monnet, for det ville blitt 150 milliarder, men det er jo avkastningen han burde skrevet, for det er det handlingsregelen gjelder.

 

Så kommer støttepartiene og skal slå politisk mynt på denne saken også, mens de mangler innsikt i hvor mye vi borgere betaler, noe jeg personlig opplevde med leder i KRF i en diskusjon rundt Oslopakke 3. Hareide uttrykte glede over at man hadde funnet penger ved å bruke bompenger i stor monn, men måtte tenke seg om en stund før han husket realitetene da undertegnede minnet ham på at bilistene også betaler rundt 60 milliarder i året. Hans tamme svar var at «vi trenger jo pengene».

Da kan jo spørre seg hvor mye penger KRF mener de trenger på vegne av sine knapt 5,5 % velgere når vi allerede sponser Statskassen med nevnte 80 %?

Støttepartiene bør gå tilbake til valgkampen og se på hva regjeringspartiene lovte av

Skattelette, spesielt overfor pensjonistene som har fått økt skatt, 70 % økning av trygdeavgift og ikke minst den ulovlige Kildeskatten, noe FrP lovte å fjerne hvis de kom i posisjon og som statsråd for NAV Eriksson kalte et ran, og oppfylle sin jobb som støtte til regjerings velgere ikke bruke sin posisjon til politisk mynt.

De må jo forstå at de svekker muligheten for å vinne neste valg med sin oppførsel og forstå at velgerne vil vike fra dem for deres vingling. KRF ved sin tidligere statsminister i Bondevik 2 har jo dessuten æren for å forverre pensjonistenes tilværelse ved å innføre tvangssalg av helårsboliger og beskatning i 3 år pluss flytteåret ved emigrering, noe som er i strid med Menneskerettighetskonvensjonen om fri flytting til og fra hjemlandet. Dette føyer seg jo ikke særlig inn under deres uttalte menneskekjærlighet og alle selvmordene blant denne gruppe pensjonister av økonomiske årsaker bør bekymre KRF og velgerne tanker om hvem de kan stole på.

 

Derfor bør man ikke ha særlig tiltro til KRF-lederens økonomiske vurderinger, for mens NHO ber om og bør få nedsatt formuesskatt på arbeidende kapital, bør en ikke nøle med å fjerne skatten på privatformue og innføre en sterk omlegging av direkte inntektsskatt som jo totalt ikke utgjør mer enn knappe 4 % av Statens inntekter.

 

En slik omlegging av inntektsskatten bør gjøres ved å fjerne nåværende avgifter på kapitalgjenstander som biler, båter og innføre et nytt gradert momssystem med null på mat og nødvendighetsartikler og 50 % på kapitalgjenstander som biler opp til en hvis importpris som samsvarer med vanlige familiebiler og økning på luksusbiler, båter etc, slik at folk kan justere sitt forbruk og derved skatten de betaler og således unngå forbrukslån ved å spare penger.

Den direkte skatten bør være lav, eksempelvis 3-5 % over Trygdeavgift, med et bunnfradrag på kr.200.000,- og samme system, inklusive trygdeavgift, for trygdede og pensjonister.

Problemet vil da være de som lever på utbytte eller annen formue, men her kan man kreve direkteskatt av omsatt formue bortsett fra fast eiendom, dvs bevegelser av alle registrerte pengebeholdninger.

På denne måten vil ingen bli nullskatteytere og erfaringene fr eksempelvis Estland er også at svart økonomi ville forsvinne og en annen bonus vil være muligheten for en sterk nedskjæring av skattebyråkratiet ved at det meste kan behandles elektronisk, fordi det ikke vil være behov for noen personlig behandling.

 

Leave a comment